dimarts, 10 de novembre del 2009

Els cànons de bellesa patriarco-burgesos

De vegades ens costa definir que vol dir que una cosa és "bella/guapa/bonica", que és la bellesa? una cosa perfecte o imperfecte? Que significa perfecte? que significa imperfecte? Per no entrar en aquest relativisme que dóna peu a la subjectivitat, el sistema capitalista ens dota de solucions. La bellesa està estipulada per uns cànons, i tot el que surt d'aquests esquemes ja no entra en el que s'entén per bellesa.
Però aquests cànons no són arbitraris, aquests cànons van de la maneta amb el gran mercat neo-liberal que impulsa un model de dona (sobretot) totalment antinatural però que se li pot treure un gran rèdit econòmic.
Per exemple,la cel.lulitis és una acumulació de greix en determinades part del cos que surt perquè la dona estigui preparada per parir i així poder alimentar a la seva criatura i resistir l'embaràs, per tant estam parlant d'una cosa que és totalment natural. Però que passa? que ens ho venen com una cosa lletja, detestable i poc "estètica". El rerefons d'això és voler-se enriquir amb cremes anticel.lulítiques, tractaments per acabar amb ella etc. I nosaltres caiem amb la seva trampa.
Ens venen el model de dona ideal 90-60-90, existeixen dones així? pot ser sí, igual que existeixen dones de 50-30-60 o 200-100-300, però no és la norma, per tant s'agafa un model poc comú un altre cop per estratègia empresarial de vendre productes que ens facin estar precioses i poder gaudir del nostre 90-60-90. Així provoca mil malalties com l'anorèxia, la bulímia, la depressió. Quantes dones hauran de morir més per culpa del seu sistema patriarcal?
El que cal és que ens despertem d'una vegada, la nostra bellesa no està en el nostre físic, i molt menys en AQUEST físic que ens volen vendre.
Cal acceptar-mos per així com som, som dones, no som objectes i no ens hem de vendre com a tals, no hem de seguir perpetuant aquest sistema capitalista / patriarcal que ens oprimeix i ens fa ser esclaves d'unes normes que no volem acceptar.

Dona, rebel.lat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada